Η Εύπολις

Η Εύπολις είναι μια πλατφόρμα σκέψης και δράσης για την κεντροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε μια εποχή που το παραδοσιακό πολιτικό μοντέλο (Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά) δοκιμάζεται, η συμμετοχή στα πολιτικά κόμματα μειώνεται, και τεχνοκράτες και διανοούμενοι αποφεύγουν την πολιτική τοποθέτηση προτιμώντας τις α-πολιτικές, ελιτίστικες αναλύσεις, εμείς θεωρούμε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να ξανα-επισκεφθούμε τις βασικές πολιτικές ιδέες και διακρίσεις.

Η διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς θεωρούμε ότι παραμένει περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία παρά ποτέ. Η α-πολιτική δράση στη λογική του “όλοι ίδιοι είναι” ή “σημασία δεν έχει η πολιτική αλλά οι πολιτικοί”  ή “ενδιαφέρει η λύση στα προβλήματα και όχι η πολιτική” θεωρούμε ότι όχι απλά είναι λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη, αφού ανοίγει την Κερκόπορτα στα πολιτικά άκρα, στα απολυταρχικά καθεστώτα, στην κατάλυση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του ατόμου.

Welcome

Αυτό που κυρίως διαφοροποιεί την Εύπολις από άλλα think tank και οργανισμούς πολιτικής σκέψης και δράσης είναι ο σαφής, ρητός πολιτικός προσανατολισμός της. Σε αντίθεση με παρόμοιους οργανισμούς που είτε αποκρύπτουν την πραγματική πολιτική τους ταυτότητα είτε ρητά αρνούνται να αποκτήσουν τέτοια, η Εύπολις δηλώνει ξεκάθαρα το πως και το γιατί της σκέψης και της δράσης της.

Η δεύτερη διαφοροποίηση της Εύπολις είναι η προσήλωσή της στην πολιτική ιδεών και όχι θεμάτων. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος λιγότερο ή περισσότερο συμφωνεί σε μια πολιτική ενίσχυσης της αγοράς με ήπια κρατική παρέμβαση, παραλλάσσοντας κάθε φορά τη δοσολογία, η αναπαραγωγή των ίδιων αναλύσεων και των ίδιων θεμάτων από όλους ξανά και ξανά δεν πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί κανέναν πια. Οι τεχνοκρατικές ιδέες και λύσεις είναι ήδη γνωστές (σε όσους τουλάχιστον παρακολουθούν τη διεθνή σκηνή), υπερ-αναλυμένες σε κείμενα εργασίας κάθε είδους και μορφής (reports, memoranda, white papers, green papers, policy briefs κοκ.) και έχουν συζητηθεί διεξοδικά και δια ζώσης και online και (στην μετά-covid εποχή) υβριδικά.

Συνεπώς, σημασία για την Εύπολις δεν έχουν οι τέσσερις-πέντε λύσεις που όλοι λιγότερο ή περισσότερο συμφωνούν (ενίσχυση της τεχνολογίας, υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, κρατική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς, μείωση των ανισοτήτων) αλλά οι ιδέες πίσω από αυτές. Κυρίως, στην Εύπολις μας ενδιαφέρει ο τρόπος που φθάνει κανείς σε αυτές τις λύσεις. Μόλις αυτός αναδειχθεί τότε θα γίνει φανερό ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στην εφαρμογή τους στην πράξη, στη διαχείριση των προβλημάτων, στην εκμετάλλευση του όποιου κέρδους. Παρότι κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες μπορεί να συμφωνούν στην σημασία της τεχνολογίας σήμερα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του μέσου ανθρώπου, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα που καθένας τους περιμένει από αυτήν και είναι διατεθειμένος να κάνει για την την επιτύχει.

Η πολιτική ιδεολογία επομένως έχει σημασία, ακόμα και όταν κανείς, όπως είναι το σύνηθες σήμερα, ασκεί πολιτική θεμάτων. Η Εύπολις θα σταθεί ακριβώς εκεί, στην ιδεολογική πολιτική μάχη. Μόνο αν ξεκαθαρίσουμε την πολιτική σκέψη καθενός από εμάς, τα υπέρ και τα κατά κάθε θέσης και τον τρόπο που αυτές εξελίχτηκαν μέσα από τους δύο περίπου αιώνες πολιτικής τους ύπαρξης και, κυρίως, σήμερα επηρεάζονται από την τεχνολογία, μόνο έτσι θα συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη Δημοκρατία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ξεκινήσαμε ως ιστολόγιο (blog), το Επί Δεξιά, το 2020. Η επιτυχία του ιστολογίου μας οδήγησε, δύο χρόνια μετά, στην ίδρυση της Εύπολις. Τα ιδρυτικά κείμενα (editorials) της Συντακτικής Ομάδας του Επί Δεξιά συνεχίσουν να ισχύουν και κατά το χρόνο ίδρυσής της. Το ταξίδι συνεχίζεται – και καλούμε όλους να συνδράμουν όπως και όσο μπορούν!

Want to know more about us? Just download brochure...

We position our clients at the forefront of their field by advanced services.

We bring more than 20 years’ senior experience forging collaborations across government, private sector and international forums.

Τι πιστεύουμε

Ενιαίος ορισμός της κεντροδεξιάς σε μια Ευρώπη όπου υπό την ίδια ομπρέλα στεγάζονται χριστιανοδημοκρατικά, ρεπουμπλικανικά, συντηρητικά, και κόμματα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού είναι δύσκολο να υπάρξει. Αν προσπαθούσαμε να διακρίνουμε θα λέγαμε ότι η κεντροδεξιά χαρακτηρίζεται από Λογική, με την έννοια του Διαφωτισμού και της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και Μεσότητα, με την έννοια ότι απεχθανόμαστε τα άκρα.

Σε πρακτικό επίπεδο, πολιτικά ανήκουμε στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Consultio is a professional consulting company

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goiku ssimos ducimus qui blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque corrupti quos.
Start

2nd Feb, 2018

Exhibition Planning & Exhibition Management

21st Jul, 2018

Growth internationallyfirst half of the 2018s

19th Aug, 2018

The purpose of the business plan

2nd Jan, 2019

Focus business history on what matters to planning

22nd Sep, 2019

History to Unite and Inspire People

12th Jan, 2018

Establishment of Constrio

8th Jul, 2018

Registered as a construction company

18th Aug, 2018

Construction bought the Greek company Delta

27th Sep, 2018

For lean business plans, operational plans, and strategic plans

8th Jul, 2019

Award winner
theme-15

We have many reviews from our satisfied clients.

Ποιοι είμαστε

Τα μέλη της Εύπολις ανήκουμε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπηρετώντας τον κοινό σκοπό σε διάφορες θέσεις και με διαφορετικές ιδιότητες. Οφείλουμε συνεπώς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Εύπολις δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, και ότι οι απόψεις που εκφράζουμε εδώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ούτε, φυσικά, δεσμεύουν κανέναν μας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας στο Κόμμα.